• 1
  • 2
  • 3
 
  • Aktualności
  • O nas
  • Nowości
  • Pieczywo omega-3
  • Produkty
  • Kontakt

 

 

 

Spółka SEMIX Sp. z o.o. to producent i sprzedawca artykułów żywnościowych. Firma powstała na początku lat dziewięćdziesiątych i ukierunkowała się na produkcję mieszanek i nadzień piekarniczych oraz dodatków poprawiających jakość chleba i wypieków cukierniczych.

Dzięki staraniom i doświadczeniu naszych pracowników z działu rozwoju jesteśmy w stanie elastycznie reagować na zmiany rynkowe oraz szybko wprowadzać zmiany w produkcie końcowym. Naszą ofertę nieustannie unowocześniamy i rozszerzamy, aby Wam wszystkim dogodzić, nasi drodzy Klienci.

Obsługa klienta jest dla nas najważniejsza. Nasi najlepsi w branży technolodzy oraz przedstawiciele handlowi są zawsze do Państwa dyspozycji. Pomogą przy wdrażaniu nowych produktów oraz w przygotowywaniu pieczywa, ciast czy nadzień piekarniczych. Działamy już w wielu krajach Europy (Polska, Czechy, Niemcy, Anglia, Austria, Słowacja, Węgry, Białoruś, Litwa, Rosja, Grecja, Chorwacja, Rumunia)

Firma SEMIX posiada certyfikaty IFS, BIO, BEZGLUTEN.

Nasze najbardziej znane i cenione produkty to mieszanki do produkcji nadzień makowych,  mieszanki do wyrobu wysokiej jakości pączków oraz ciasta drożdżowego, zdrowe pieczywo gryczane, żytnie, jęczmienne, z kiełkami (pszenicznymi, jęczmiennymi, żytnimi) czy ostatni nasz hit – Nadzienie musli owocowe z jabłkami, figami i żurawiną.

Jako ciekawostkę pragniemy podkreślić, iż nasza firma oparła swą strategię na programie długookresowej ochrony środowiska, i to na różnych poziomach działalności naszego przedsiębiorstwa, nie tylko poprzez produkowanie zdrowych pełnoziarnistych cerealiów, BIO produktów, ale także poprzez podejmowanie zadań, które wykraczają poza ramy naszej działalności, jak na przykład działalność Stowarzyszenia Ochrony Przyrody, które aktywnie pracuje pod patronatem naszej firmy.
Więcej na natura.semix.cz

Zapraszamy na naszą stronę internetową www.semixpolska.pl, do kontaktu telefonicznego z biurem:
(32) 410 80 10 lub dyrektorem handlowym: 693 114 732.
Redukcja morfiny jest naszym priorytetem
O jakość maku dbamy na polu uprawnym. Sprawnie przeprowadzone zbiory decydują o jakości maku, zwłaszcza w odniesieniu do jego właściwości smakowych i trwałości. Mak jest bardzo wrażliwy na przetwarzanie i przechowywanie, dlatego proces jego stabilizacji nieustannie doskonalimy i unowocześniamy. Proces czyszczący, poprzedzający produkcję, odbywa się na najnowocześniejszych maszynach, a proces technologiczny obróbki maku jest w pełni zautomatyzowany i minimalizuje wpływ czynnika ludzkiego. Nasz mak mielony czyścimy i niszczymy formy wegetatywne pleśni, redukujemy poziom morfiny oraz stabilizujemy.

Mechanizm naszej obróbki pozwala:
  • wydobyć naturalny smak i aromat maku,
  • zapobiec jełczeniu i gorzknieniu maku,
  • wyeliminować wegetatywne form pleśni,
  • przedłużyć okres przydatności maku do 8 miesięcy w temperaturze przechowywania do 20°C,
  • znacznie zmniejszyć poziom morfiny w maku (standardowo nasz mak jest poniżej legislacyjnego poziomu 25 µg, na żądanie klienta może być i poniżej 4 µg).


 

 

 

 

Ważne kwasy tłuszczowe omega-3 teraz pozyskujemy także z chleba

Pieczywo wzbogacone kwasami tłuszczowymi omega-3 stanowi doskonałe źródło tych substancji niezbędnych dla naszego zdrowia. Wkrótce pojawi się w polskich sklepach.

Wysoka zawartość błonnika a przede wszystkim wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 to główne korzyści odżywcze nowych wyrobów, które wprowadza na rynek firma Semix. Konsumenci zobaczą je w sieci detalicznej na przełomie marca i kwietnia tego roku.

W praktyce będą to pierwsze na rynku produkty piekarnicze o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które będą dostępne w sprzedaży. Nie powinny się przy tym różnić ceną od porównywalnych wyrobów – na przykład chleb będzie za cenę mniej więcej o 10% wyższą od standardowego półkilogramowego chleba.

W jaki sposób omega-3 znajdzie się w chlebie?

Kwasy tłuszczowe omega-3 trafiają do składu produktów piekarniczych w postaci mielonego i łamanego siemienia lnianego oraz oleju lnianego. Semix posiada w tym zakresie także specyficzną technologię do termizacji siemienia lnianego, dzięki której olej nie utlenia się i zachowuje dłuższą trwałość. Oprócz tego w procesie termizacji eliminuje się charakterystyczny rybny zapach kwasów tłuszczowych omega-3.

Właśnie ryby są głównym źródłem tych niezbędnych dla organizmu człowieka substancji i ze względu na to, że w naszym kraju spożycie ryb jest od dawna na niskim poziomie, sposób ich dostarczania do organizmu za pośrednictwem produktów piekarniczych wydaje się optymalny.





Zalety Pieczywa omega-3 

Według specjalistów dzienną zalecaną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 zapewnią już 100g pieczywa wzbogaconego olejem lnianym. Zamiast uzupełniać każdego ranka poziom kwasów omega-3 za pomocą suplementów, co niektórzy czynią, taki sam efekt można uzyskać, jedząc na śniadanie nasze pieczywo Omega-3 .

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) również potwierdził, że takie pieczywo jest znaczącym źródłem błonnika i wspomnianych kwasów. Uznał on zasadność oświadczeń żywieniowych oraz zdrowotnych, jeśli znajdą się na opakowaniach pieczywa.

Oprócz wymienionych korzyści dzięki obecności składnika oleistego Pieczywo omega-3 ma także dłuższą trwałość oraz poprawia miękkość i sprężystość miękiszu. Istotną informacją jest również to, że siemię lniane używane do jego produkcji jest pochodzenia krajowego.

Pomoce marketingowe:

plakat

banderole

zawieszki

 

 

SEMIX sp. z o.o.

ul. Zawadzkiego 5
47-470 Krzanowice, Polska

tel.: 32 / 410 80 10
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.semixpolska.pl

NIP: 2060002015
Bank: ING Bank Śląski SA
Konto: 92 1050 1344 1000 0090 3008 8992

Dyrektor handlowy
Dariusz Kowalczyk
tel.: 693 114 732
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kierownik biura
Grzegorz Gąsior
tel.: 32 410 80 10
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Główny technolog
Tomasz Kapusta
tel.: 601 896 999

 

 

Technolog:
Andrzej Kuciński
tel.: 785 552 556
Wiesław Kuropatwa
tel.: 667 376 777
Krzysztof Frederowicz
tel.: 691 879 888
Jacek Nowakowski
tel.: 697 023 416
Krzysztof Bucki
tel.: 723 092 333
Przedstawiciel handlowy:
Mariusz Kwiotek
tel.: 665 556 112